Műhelyek

 

Műhelyek

1

CserepSZere avagy a Nemek harca - drámajáték

Leírás: Még a legtökéletesebbnek tűnő kapcsolatban is adódhatnak konfliktusok. De ki szereti őket? Miért kell neki folyton vitatkoznia? Kicsit már unalmas, hogy mindig ugyanazokkal a dolgokkal jön! Vajon ha én máshogy reagálok, ő is változik? Ebben a műhelyben lehetőségetek lesz betekinteni a konfliktusok mélyére.

 

 


Vezeti: Molnár Margit, színész

 

2

Bibliodráma [13+]

Leírás: A bibliodráma az az önismereti módszer, amely által egy-egy bibliai személy bőrébe bújva saját aktuális (élet)helyzetünkkel és (lét)kérdéseinkkel foglalkozhatunk. A női-férfi viszonyt is a Biblia tükrében, dramatikus módon közelítjük meg. Nem kell hozzá sem különösebb bibliaismeret, sem színészi tehetség, csak nyitottság.

Figyelem!!! A műhely két részben lesz megtartva. Az első része a szabadidős program alatt 12:00 órától, a második pedig a műhelyek ideje alatt!

 

 

 

 

Vezeti: Kocsis Tünde és Moisii Róbert,
bibliodráma vezetők


3

Férfiak és nők. Egy világ vagy két világ?

Leírás: Mennyire más a férfi és a nő (a leány és a fiú)? Mi dominál: a hasonlóság, vagy a különbség? Tudok-e bánni a különbségekkel? Hát a hasonlóságokkal? Ha érdekelnek ezek a kérdések, és szeretnél róluk beszélgetni, netán részt venni egy izgalmas játékban, gyere el a műhelyre!

 

 

Vezeti: Gergely László, terapeuta

 

4

Legyünk barátok!

 

Leírás: „Hát, legyünk inkább csak barátok!” Ismerősen csengenek a szavak? Vagy meg is történt veled? Létezik fiú-lány barátság? Barátságnak nevezzük, de mégis vibrál közöttünk a levegő? Hogy is van ez? …a mítosz visszatér. 

 

 

Vezeti: Bán Attila, Halmen Balázs

 

5

Karrier tanácsadás

Leírás: Jó hír: a pályaválasztás időszaka a mai modern világban jócskán kitolódott. A kérdés viszont az, hogy ez téged mennyire érint? Hiszen ettől még folyamatosan választanod kell! És a választás attól még előtted áll. 

Azzal a kérdéssel nyaggatnak, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Ilyenkor mi a reakciód? Gyere, beszélgessünk róla!

 

 

Vezeti: Mikló István-Boldizsár, lelkipásztor

 

6

Nemi képek a világban

 

Leírás: Mit gondolsz: beválnál-e mexikói „hombre”-nak? Vagy tudnál-e tibeti szerzetesi életet élni? Esetleg, mint indiai hastáncos? Mi tesz téged férfivá/nővé ebben a kultúrában, és mik a „játékszabályok” máshol?

 

 

Vezeti: Adorján Kálmán, lelkipásztor

 

7

Férfias nők, nőies férfiak?

Leírás: Szerepkonfúzió? Amikor az erősnek látszani akaró nők a férfiakat „megszelídítik”. Egy kapcsolatban a férfi a fej, de a nő a nyak (ez mozgatja a fejet?). Metroszexualitás? Miért szoliznak a férfiak? Miért jár egyre több nő a konditerembe?

Hol lesz az elégből túl sok?

Együtt keressük az arany középutat.

 

Vezeti: Horváth Mária, családterapeuta

 

8

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

Leírás: Egyszer elismerően, másszor önkritikával szemléljük magunkat a tükörben? Sminkkel, szűk cuccokkal próbáljuk eltűntetni „hibáinkat”? Gyúrunk, csak nehogy csúfolkodjanak tornaórán, mikor át kell öltözni? Miért csak ünnepnapokon varázsoljuk magunkat hibátlanná? Irigységgel nézünk a másikra? De valójában mi a mérce? Miért elégedetlenkedünk, ha Ő így formált meg minket? Miért a külsőnket szépítgetjük, mikor a lelkünk az, ami igazán megszépíthet…

 

 

 

 

 

Vezeti: Takács Tünde E., tanárnő

 

9

Beavatási rítusok (férfivá és nővé válás útjai)

Leírás: Egyes népeknél a fiúgyermekeknek a mai nap is igen véres beavatási szertartásokon kell átesniük ahhoz, hogy teljes jogú férfivá váljanak. Mi értelme lehet ezeknek a szertartásoknak? A mi kultúránkban is vannak ilyen rítusok? Vajon megszabadultunk tőlük vagy, ha nem hogyan vannak jelen a mai világban?

Neked is kellett különböző feladatokat teljesítened, amikor gólya voltál egy új iskolában? Tudod-e mire volt jó?

Ha a kérdések felkeltették érdeklődésedet, gyere el, tudj meg többet magadról és kultúrádról!

 

 

Vezeti: Bajusz Anna, antropológus mesteriző diák

 

10

Homoszexualitás: hajlam vagy divat? [14+]

Leírás: A homoszexuális nem ember, megszűnik emberi mivolta, Isten is megtagadja? Mi van, ha egyik napról a másikra kiderül az azonos nemű felé való vonzódásom? Nem marad más, csak az öngyűlölet, utálat? Mi lett a családommal, a barátokkal, egész életen át fogom hordozni a kaini bélyeget? Ha Isten tökéletes, miért teremtett homoszexuálisokat?

(egy képzelt homoszexuális gondolatai)

 

Vezeti: Márton Előd, IKE utazó titkár

 

11

Férfiak és érzelmek

 

Leírás: A férfi érzelem ritka, mint a fehér holló! Vagy csak deportálták őket? Utánajárunk a férfiszív érzelmeinek. Hol vesztettük el ezeket? Vagy nem is voltak?

 

 

 

Vezeti: Simon János, lelkipásztor

 

12

Anyu, a legjobb barátnőm/ Apu, a legjobb haverom

Leírás: Sokszor kívánom, hogy ez így legyen, de akkor miért nem történik semmi? Küzdelmek után sikerek, vagy a sikert folyton küzdés követi? De vajon megéri küzdeni?

 

Vezeti: Bogyó András, Magyarországi Bethánia CE ügyvezető igazgatója

 

13

Apukalipszis [15+]

 

 

Leírás: Csonka család nem család? Elvált apák, elfoglalt apák? Na, jó, persze, nekik kell az anyagiakat megteremteni… De törődnek eleget velünk? Hogyan is hat ki rájuk ez? És ránk? Igaz lenne, hogy az apák elismerésének hiánya okozza bennünk a kisebb önbecsülést? Ilyen esetben mi is a gyermek feladata? Szembesítés?

 

 

Vezeti: Visky Péter, lelkipásztor

 

14

Hát én immár kit válasszak? Miért jó az udvarlás?  [16+]

Leírás: Fiúk: jó az, ha egy lány hív randira? Vagy már nem is furcsa ez? Az első lépés mégis az enyém, de hogyan tegyem? Egyáltalán Ő lenne az? Számít az, hogy miként csapom neki a szelet? Milyen a sikeres udvarlás?

Lányok: az első lépésre vársz? S mégsem teszi… Hát, akkor megteszem én! De vajon helyes ez? Hogyan ne udvaroljon nekem? Mi az, amit kikérhetek magamnak?

Idejét múlt dolog már az udvarlás? Hogyan alakulhat ki igazi bensőségesség közöttünk?

 

Vezeti: Imre István Zoltán, lelkész

 

15

Család és/vagy karrier? [15+]

Vezeti: Halmen Mária, szociális munkás

Leírás: Lehet-e összhangot teremteni otthon és munka között? Kedves résztvevő, ha arra számítasz, hogy megtudod, hogy hogyan kell a nők számtalan életfeladatát tökéletesen összehangolni, nos, erre nincs receptem. Ha azonban szívesen velem tartanál egy kis kalandozásra, amelyen megosztok pár tapasztalatot, amit 20 év gyereknevelés és 16 munkahelyen töltött év alatt szereztem, akkor szívesen látlak, hogy együtt gondolkozzunk ezekről a kérdésekről?

 
   

 

 

16

Az Író dedikál! Te csak légy jelen! [16+]

Leírás: Női szereplők a Bibliában – a főszerepben Eszter.

Egy lány, aki végig Isten útját követte, és végül áldást nyert.

Eszter, akinek meg kellett tagadnia zsidóságát. Aki egy év szépítgetés után perzsa királynő lett. Aki az életét kockáztatva megmentette népe életét.

De ezt hogyan is tette, hiszen csak egy lány volt?

 

Vezeti: Szabó Lídia, szociális munkás

 

17

Lányokról fiúknak – mit gondol a nő? [Fiúknak]

 

Leírás: A lányok: akik megértéséhez szótár szükségeltetik. Mi az, amit elvárna, hogy a fiú megtegyen, mégis esze ágában sincs kimondani; találunk-e következetességet a női logikában; miért csinál folyton a bolhából is elefántot, és miért nem hagyja, hogy télen sál nélkül kimenj? Ritkaságok és gyakoriságok.

 

 

Vezeti: Bántó-Tamás Szilveszter, lelkipásztor

 

18

 

 

Fiúkról lányoknak – mit gondol a férfi? [Lányoknak]

Leírás: A férfiakhoz is bizony szótár kell. Mi, lányok, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ugyanúgy reagál egy konfliktushelyzetben, szeretetét ugyanúgy fejezi ki, ugyanazt tenné szabadidejében és természetesen ugyanarra gondol, mint én. És sokszor csalódunk. De jogos-e csalódásunk? A fiúk nagyon is mások, és ez így van rendjén.

El tudom-e ezt fogadni?

 

Vezeti:
Bartos Károly, lelkipásztor

 

19

Mindennek ára van! [15+]

Leírás: Milyen szerepet játszik a pénz a keresztény fiatalok párválasztásában? Hogyan kezeljük a pénzügyeket egy párkapcsolatban? Találunk a Bibliában tanácsot és segítséget pénz kezelésére? Milyen hatása van a gazdasági válságnak a családi állapotra? Gyertyafényes vacsora, vagy séta a parkban? Ki kezel mit? Én értek a mosógéphez, te miért nem a pénzhez? A pénz beszél, de nem hozzám…

 

 

Vezeti: Veres Csaba, IKE titkár

 

20

Hardcore pár-kór

Vezeti: Boros János, pszichológus, drogterapeuta

Leírás: A párkapcsolat alapja a szeretet, ezzel mindenki egyetért. De azt, hogy hogyan kell szeretni az már nehezebb. Az őszinte szeretetet is megkeserítheti a sok elvárás, a megfelelni vágyás és a mások véleményétől való függés. Miért érezzük gyakran úgy, hogy nem lehetünk önmagunk? Hogy a kapcsolataink nem úgy alakulnak, ahogy elvárnánk? Mi ennek az oka? Lehet ezt másképp is csinálni?    

 

 

21

Illik a nőiesség? Hogy jön ide a feminizmus? Illik-e a feminizmus? Akkor mi van a nővel?

Vezeti: Bedő Eszter, bölcsészkaros egyetemista

Leírás: Talán a legfontosabb különbség a nőiség és a nőiesség között, hogy az előbbi sokféle nőképben gondolkozik és a sokféle női valóságot ünnepli, míg az utóbbi a szépség- és divatipar által aktuálisan nőiesnek kikiáltott ideált élteti.

 Vajon tényleg ez a nőiesség? Illik-e így nőiesnek lenni?

Mi nők erősek lettünk, határozottak, tudjuk, hogy pasit akarunk, gyereket akarunk, családot akarunk, pénzt akarunk, karriert akarunk, rendet akarunk. Mindezért harcolunk, küzdünk, könyökölünk, csak épp nem vesszük észre, hogy mi lettünk azok, akik elnyomtuk a másik nemet, holott egyenlőséget akartunk, mégis mi csinálunk mindent. Elvárjuk, hogy a pasi azt tegye, amit mi akarunk, miközben az minden vágyunk, hogy legyen már kicsit tökösebb. De esetleg azért nem tud az lenni, mert az emancipációval elijesztettük.

Mi is történt akkor az emancipáció során?  Kell-e nekünk ez?  Akkor mi van a nővel?

Van-e a feminizmusnak illemtana? Ha tudsz ilyenről,  kérlek hozd el, beszélgessünk el róla.

 


 

22

Magamban teljes életet, lehetséges?

Vezeti: Fekete Márton, lelkipásztor

 

Leírás: Párban szép az élet. De vajon tényleg így van? Igen, hiszen Isten Ádám mellé teremtette Évát. De akkor miért értelmezi Pál apostol az egyedülállóságot Isten ajándékaként?

Lehet ez ajándék is? Hogyan élhetem meg ajándékként, amikor mindenki a másik felét keresi?

 

23

Bibliaolvasás örömmel 3.

Vezeti: Schauermann Tamás, számítógépes grafikus és induktív bibliatanulmányozó

Leírás: Bibliatanulmányozás újszerű módszerekkel. Itt annyit tudhatsz, amennyit az Ige elmond. Nem rakunk hozzá, és nem veszünk el belőle: egyedül a szöveg beszél. És mi hallgatjuk... Ha régóta kínlódás számodra a naponkénti igeolvasás, és egyáltalán nem érzed azt, hogy ez frissítene téged, ha többre vágysz, mint gyorsan fogyasztható áhítatok, akkor gyere, és ismerkedj újra Isten igéjével

Figyelem!!! A műhely három részben lesz megtartva: az első péntek este, a második a szabadidős programok alatt, a harmadik a műhelyek idején!

 

24

 

Te tetted vagy én tettem? Mi tettük? Ki tette?

Leírás: Borzong a hátad a felelőség szó hallatán? És ha azt mondanám: párkapcsolat? Gondolom akkor is, csak másként. Mi a közös tehát a kettőben? Gyakran egyik követi a másikat. Miért nem vállaljuk fel a kapcsolat összes járulékát? A párkapcsolat nem játék! Akkor miért játszunk mások érzéseivel? És a tied hogy van? Vajon nem azt kapod, amit mások is tőled?

(The pleasure is mine, who’ll take responsibility?)

 
   

 


Vezeti: Szanyi György, kárpátaljai lelkipásztor