Műhelyek

 

1. A Senki földje (Adorján Kálmán, lelkész, Marosszentkirály)

„Határok?! Kit érdekel?” Ide jelentkezz, ha nem tetszik a téma, bénák a műhelyek, és te mindent jobban tudsz.

 

2. AborTúsz (Dr. Bodoki-Halmen Márta, családorvos, Zilah)

Te mit választanál: önmagad, vagy a benned kezdődő életet? “Kérdés ez? E(l)lőttem az élet(em)!” Fórum az abortuszról. 

 

3. Ezerjófű (Horváth Mária, szociális munkás, addikciós szakember, Ózdi Terápiás Otthon)

Interaktív beszélgetés a kábítószerekről. Kipróbáltad-e már? Milyen érzés? Ha még nem tudod, gyere el, mi MEGMONDJUK! Tegyük a cuccot az asztalra!

 

4. Intenzitivás (Bartha Éva, szociális munkás, addikciós szakember, Ózdi Terápiás Otthon)

Ki iszik mértékkel, és ki függ az italtól? Kirúgtál a hámból, felelős vagy-e „másnap”? Járjuk körbe az alkohol nyújtotta örömöket avagy bánatokat...

 

5. Kukkoló (Imre István, lelkész, Mákófalva)

55 kg a kirakatban, vagy 21 gr? Fórum a pornóról.

 

6. (Lehetnek-e) határok a vallásokban? (Lovas András, lelkész, Budapest)

Minden út ugyanoda vezet? Mindegy, hogy mit hiszel csak higgy valamiben? A vallások csak viszályt és megoszlást szűlnek? Az "intézményes egyház" felszámolja az ember szabadságát?

 

7. Félj velem! (Belényesi Gabriella, szociálpedagógus, ifjúsági szakember, a Philothea Klub vezetője, Marosvásárhely)

„Ne félj!” – mondja Isten a Bibliában nem kevesebbszer, mint 365-ször! A félelem és bizalmatlanság behatárolnak. Hogyan lehet őket legyőzni?

 

8. CsodálLak (Berke Krisztina, szabad és úszó, Nagyszalonta)

Divat vagy kényelem a lakásban? Mindkettő! De hogyan? Szeretnék egy trendi és kényelmes szobát, ahol otthon érezhetem magam, ahol a testem és a lelkem is jól érzi magát! Tippek, ötlet-börze, beszélgetés, játék a lakberendezés margójára.

 

9. Ismered a cikkelyeket? (Nagy Erzsébet, gyerekmunkás, Marosvásárhely)

Nem számít, hogy ki vagy, honnan jöttél, hány éves vagy, milyen vallású, sem pedig bármi más. Tudnod kell, hogy vannak jogaid! Nem kell fizetned értük, sem kiérdemelned őket, egyszerűen csak megilletnek.

 

10. Az ágy közös, a párna nem? (Müller Lóránd, lelkész, Marosvásárhely; Visky Sámuel, Kolozsvár; Sipos Ruth, Szilágyszeg)

„Ha szeretjük egymást, miért ne? Elvégre praktikus, nem?” Az ellenérvek Istentől jönnek, vagy emberektől? Próbaházasságról, együttélésről, vagy ezek hiányáról.

 

11. Határidőnapló (Szabó Lídia, PR felelős, Marosvásárhely)

Kapcsolatok, szabadidő és munka között lévő határok. Hogyan osztom be az időmet, mi az amit bevállalok közösségben, munkában, és mi az amire nemet mondok? Néha NEM-et is kell tudni mondani még akkor is hogyha közösségi felkérésről van szó, vagy a munkámról.

 

12. GenEtika (Dr. Falus András, genetikus, Genetikai-, Sejt- Immunbiológiai Intézet tanszékvezetője, Semmelweis Egyetem és Magyar Tudományos Akadémia tagja, Budapest)

Beleszólhat-e az ember a teremtésbe? Hogy áll hozzá Isten a tudományhoz és a mi emberi megvalósításainkhoz? Vita elindításának, kérdéseknek helye, lehetősége, akár konkrét helyzeteket illetően.

 

13. Kor-Látok (Visky Péter, lelkész, Kolozsvár)

Generációk közötti korlátok. Megérthetjük-e egymást? Akarunk-e hasonlítani? ...én apámra ütök, te apádra ütsz, ő apjára üt...

 

14. Határok a képzőművészetben (Gergely Gonzó László, gyógypedagógus, ifjúsági szakember, a Genéziusz Társaság vezetője, Kolozsvár)

Válogatott alkotások, amelyek sajátos módon kérdeznek rá a világra

 

15. Tabuk a színpadon (Nagy Júlia, dramaturg – diák, Marosvásárhely; ifj. Visky András, színész – mesteris hallgató, Kolozsvár)

Kiről/miről szól az alakításom? Lehet-e Istent színházban közvetíteni? És ha igen, hogyan? Műhely a színház határairól.

 

16. Határok.mp3 (Póra Zoltán, gyülekezeti munkás, zenei vezető, Marosvásárhely)

Minden pillanathoz, hangulathoz köthető egy zene. Olykor még az imádsághoz is. De megtalálható-e Isten minden műfajban? Derítsük ki együtt!

 

17. A Föld erőforrásainak határai (Zágoni Balázs, a Koinónia Kiadó igazgatója, filmszakértő, Kolozsvár)

Egyre többet olvasunk arról, hogy a Föld erőforrásai kimerülőben vannak. Hol kezdődik a személyes felelősségünk? Fórum gyakorlati eljárásokról.

 

18. Az egyház és misszió határai (Szász Zoltán, lelkész, Pankota)

Szükségünk van-e egyházra? A mai körülmények között a legérthetőbb válasz talán az lenne, hogy nincsen. De vajon beérjük-e annyival, hogy nem szólít meg vagy valami/Valaki ott motoszkál bennünk?

 

19. Karrierizmus és pénzszerzés (Csiszér Balázs, vállalkozó, gazdasági tanácsadó, Kolozsvár)

Isten megáldja a munkánkat, sokszor a pénzszerzést is. Mi a célja ezzel? Mi a mi szerepünk ebben? Magamban bízom-e mikor minden bejön, vagy Istentől várom a következő lépést? Tudok-e végig Rá figyelni?

 

20. Az üveghegyen túl (Csomós József, lelkész, Miskolc-Pereces)

Egyik lábam itt, a másik ott. Hogy éljük meg a földrajzi határok átlépését: mérföldkövek? menekülés? kihívás? bizonyíthatnék? misszió? Vagy tanulás/ élmény/munka... Mi a köze Istennek ehhez? Elhív? Elküld? Beszéljük meg!

 

21. Éjszakai élet (Visky Othniel, médiaszakos diák, Kolozsvár)

Fehér orosz: másfél vodka, háromnegyed khalua, háromnegyed tejszín. Vagy inkább blackout: egy láda sör?

 

22. Prison break (Márton Előd, börtönlelkész, Marosvásárhely)

Börtöntörténetek és börtönmisszió. Beszélgetés azokról, akik a börtön négy falát határként, vagy Isten kegyelméből határtalanságként élik meg.

 

23. Gördülékenyen a korlátozottsággal (Halmen Emese, gyógypedagógus, Marosvásárhely)

Ajándék vagy hátrány fogyatékkal élni? „Ők maguk tesznek bizonyságot...” (János 5:36) - Beszélgetés mozgáskorlátozottakkal.

 

24. ✝ kollekció (Visky Anna, diák a bölcsészkaron, ill. kommunikáción, PR asszisztens a Koinónia Kiadónál, Kolozsvár)

Tudtátok, hogy Zara (márkanév) egy bibliai név? Azt jelenti, hogy Isten ragyogása. Van-e keresztyén divat(tervező)? A műhelyben erre kapsz nagyon gyakorlati választ.

 

25. Határtalanul (Bálint Zsófi, Székelyudvarhely; és Tánczos Eszter, diák a konzervatóriumban, Iași)

Megint kiütötte magát. Pedig ígérte, fogadta, hogy többé soha. Mit szúrtam el? Megőrjít! Hogyan segíthetnék rajta? Mentsük meg együtt a szenvedélybetegeket!