Előadók

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zabán Bálint Károly
Aradhoz köthető, többek között, a tizenhárom vértanú, meg hát Kuncz Aladár, Tóth Árpád, sőt még Munkácsy is. Úgyhogy, nem születtem rossz helyre. Arad mellett, Szentleányon van a családi wigwamunk. Itt lakik továbbra is Anyukám, Ildikó és tesóm a gyerkőceivel. Vezetéknevem németszász eredetű. Apai őseim a Zabaniusok voltak (Zabanius Sachs ab Harteneck). De lányaim szerint a ZBK a becenevem, míg az eredeti nevem a Zabán Kisapi Standi Bugóka. Óvodába, illetve elemi iskolába az Arad melletti Szentleányfalvára jártam, ahol a német honfitársakkal együtt nebulóztunk. Az általános iskolát és a középiskolát pedig Aradon végeztem. Ez utóbbit a Csíky Gergely drámaíróról elnevezett iskolában. Lelkésznek a Kolozsvári Fohászati Kombinátban, azaz a Protestáns Teológiai Intézetben tanultam, méghozzá öt éven keresztül. Jó pap hótig tanul címszó alatt, Nagy-Britannia Ulster tartományában pedig a The Queen’s University of Belfast-Union Theological College egyetemen öt évet tanultam még, ahol is mesteriztem (MTh) és doktoriztam (PhD). Volt tehát Master Eckhart, most már van Master Bálint Károly. Sőt, mivelhogy doktorim is van, ezért gyógyítani is tudok! Feleségem Emma, ő brit. Két csodás leányunk van, éspedig Klára Anna és Dóra Etelke. Jelenleg Nagyvárad mellett, a Bors községhez tartozó Kisszántón vagyok lelkész és mindenes, de kilenc hónapot végvári Balassi Bálint-féle vitéz voltam a Temes megyei Zsombolyán, meg Bartók szülővárosában Nagyszentmiklóson. És még hat szórványban, meg…  Nem sorolom, oké? Sőt, egy év hat hónapot pedig Nagyvárad-Velencén voltam gondolamissziós, azaz segédlelkész. Szeretem a fiatalokkal való foglalkozást (kapok ezért 10 pontot?), történelmet, irodalmat, nyelveket, teológiát, filozófiát, régészetet, olvasást, versírást, gitározást, sportokat, de leginkább, hogy a családommal együtt legyek.

Bántó-Tamás Szilveszter
Bántó-Tamás Szilveszter vagyok, egy csodálatos nő férje, négy fiú édesapja. Lelkészként szolgálok két faluban, Kalotadámoson és Jákótelkén, Kalotaszeg vidékén. Szeretek a fiatalokkal foglalkozni, szívesen vagyok közöttük, addig is fiatalabbnak érzem magam. Régebb többet gitároztam, énekeltem, most is szoktam (szeretek is), de ritkábban teszem. A többit majd személyesen...
Botos Csaba
Botos Csabának hívnak, Érendréden születtem 1961-ben. Isten három leánygyermekkel ajándékozott meg. Feleségem hivatásos nevelőszülő, két fiút nevelünk, így heten vagyunk összesen. Kisebbik lányunk tavaly ment férjhez.
Isten tizenéves koromban szólított meg, nagyon eredeti módon: egy lelki vákuumot támasztott bennem, egy olyan hiányérzetet, amit alig tudok szavakkal kifejezni. A legelső mozzanat ebben a folyamatban az volt, amikor a kezembe vettem a családi Bibliánkat, és alig tudtam letenni. Elkövettem azt a hibát, hogy az elején kezdtem, de aztán hamar rájöttem a titokra: az Ószövetség az Újszövetség felől értelmezhető, így az evangéliumok nagyon lekötöttek, sok személyes üzenetet kaptam bennük.
Aztán a másik mozzanat az volt, amikor Isten elvitt Nagyváradra középiskolába. Ott is vágy volt a szívemben, és így kerültem el a Réti gyülekezetbe. Jó igehirdetések hangzottak el, de leginkább a hívők szeretete fogott meg. Itt szólított meg egy alkalommal dr. Széplaki Kálmán Bácsi. Kérdezgetett, aztán meghívott nagyon sok vasárnapi ebédre, utána pedig sok jó beszélgetésünk volt. Ő volt az első igazi Krisztus-szerű ember az életemben.
Somosdon, Maros megyében szolgálunk 20. esztendeje.

Illyés Tamás
Illyés Tamás vagyok, 40 éves, református lelkipásztor. Egy feleségem és három gyermekem van. 2003 októbere óta szolgálok családommal Érszőllősön. Szeretek fiatalok között lenni és szolgálni, de egyre inkább érzem azt, hogy nő a korkülönbség. Vallom én is, hogy mindennek rendelt ideje van: a párkapcsolatnak, a tanulásnak, szórakozásnak, családalapításnak és természetesen az Isten-keresésnek. Az egyik legnagyobb kihívásának azt tartom, hogy az isteni időbeosztás szerint tervezzem meg az életemet, annak minden részletével együtt. Sokszor idézem önmagamnak is az igét: az alkalmakat áron is megvegyétek, mert az idők gonoszak.
Back
Next